Historiek en nieuwsjes

De laatste nieuwsjes staan bovenaan, de oudste onderaan…

2021: We verbouwden de schuur: er kwam vloerverwarming en oude (tweedehandse) Boomse tegels… mooi én ecologisch tegelijk, weer een stapje verder 🙂 De vloerverwarming kon mede mogelijk gemaakt worden dankzij 14 procent transitiesteun van de provincie West-Vlaanderen. West-VlaanderenToen we toch bezig waren, hebben we ook de keuken vernieuwd zodat die handiger is voor de logerende groepen families en de klassen en verjaardagfeestjes. De boekhouding werd volledig digitaal.

2020: We behalen de ‘green key‘: een label voor ecologische logies! Ook het Q-label (kwaliteitslabel voor logies van Westtoer) dateert van 2020.

2019: School@platteland: school de Notelaar in Oedelem komt al de 4e keer (nog steeds tot op heden) met het 5e leerjaar 10 verschillende data op actief boerderijbezoek , daar hoort een filmpje bij 🙂

2018: David en Gabriël verwelkomen een zusje op 12 september: Ruth. Wat zijn we dankbaar!

2018: We willen de huisvesting voor de dieren verbeteren: Er komt een nieuwe melkveestal voor de koeien met een melkrobot. In de vroegere stal van de melkkoeien komen de jongere dieren (we plaatsen er extra stroboxen opdat ze beter comfort hebben en meer ruimte). In de oude stallen voor het jongvee komt plaats voor opslag (machines).

2016: De boerderij wordt verblijd door de komst van een 2e kindje Gabriël, geboren 17 september… We stellen het goed!

2015-2016-2017-2018: Boerin Leen volgt een deel van de opleiding biologische landbouw bij Landwijzer in Gent. Het eindwerk volgt in 2019.

2015: We mochten mee in het West-Vlaamse pilootproject stappen van boerderijschool : een school uit Oedelem komt wekelijks naar onze boerderij om er bij te leren over landmaten, schaalberekening, volume, … Er is een filmpje te zien op www.west-vlaanderen.tv (‘het provinciaal domein zondag 22 maart). De studenten die mee het project begeleidden, richtten een blog op: www.boerderijschool.blogspot.be Het was ook te zien op Karrewiet. Dit is nog te zien via deze link. (vanaf 4 minuten 20 seconden tot 6 minuten en 10 seconden gaat het over boerderijschool). Sindsdien komt de Notelaar elk jaar met het 5e leerjaar.

Op 23 september 2014 werd David geboren, zoontje van de boer en boerin, ons eerste kindje…!

Vanaf oktober 2013 zijn we gestart met ‘zorgboerderij‘: Delphine komt elke woensdagvoormiddag helpen op de boerderij, welkom! Delphine bleef tot 2015, voor even is er nu voldoende zorg voor onze eigen kinderen.

Op 15 september 2013 waren we te zien in ‘Dagelijkse Kost’. In het filmpje vertelt Tom (uit Limburg) waarom hij zo graag komt helpen op de boerderij. Klik hier om het filmpje te bekijken. Veel kijkgenot!

In juni 2013 organiseerden we mee ‘Ferme Vélo’: een fietstocht langs hoeves. Meer dan 300 mensen namen deel. De opbrengst (300 euro)  ging naar het project Pa’i Puku in Paraguay: een school met internaat en melkerijtje zodat meer kinderen uit arme streken naar school kunnen. 

In 2012 nam Leen deel aan de wedstrijd om ambassadrice te worden van de land-en tuinbouw : Een ervaring erbij en de mogelijkheid om onze keuze voor de weg naar duurzaamheid in de landbouw te beklemtonen.

In 2012 trouwden Koen en Leen: de boerderij is compleet met boerin én boer!

In de zomer van 2012 vonden de boerderijkampjes voor de tweede keer plaats. Het inschrijvingsgeld van de laatste 2 kindjes per week gaat vanaf dan integraal naar het project in Paraguay: Pa’i Puku (dit blijft zo tot op heden)

In 2011 namen we deel aan de ‘Dag van de landbouw’: meer dan 1000 mensen kwamen een kijkje nemen. Dankzij de hulp van de landelijke gilde Oostkamp, de vereniging Amigas de Pa’i Puku, ging de opbrengst (ongeveer 1000 euro) van de drankjes, frietjes en oliebollen naar het project Pa’i Puku in Paraguay.

In 2010 was de opening van de boerderijvakantiehoeve met landbouweducatie ‘de Grote Linde’ een feit. Heel wat mensen kwamen voor de eerste keer een kijkje nemen.

In 2008 startten de verbouwingswerken aan de gebouwen tot gastenkamers en een educatieve ruimte. Dankzij de hulp van de hele familie en hulp van stielmannen kwam dit tot een goed einde.

In 2006 kon Leen, dankzij de hulp van de familie, verder studeren in Leuven als master in educatieve studies (samen met de opleiding lerares lager onderwijs genaamd ‘pedagogie’).

In 2004 ging Leen op stage naar Paraguay dankzij de opleiding lerares lager onderwijs en dankzij de familie Lebbe uit Oostkamp. Ze kwam er 3 maanden terecht in een prachtig project Pa’i Puku : een school met internaat in de ‘Chaco’ een uitgestrekt arm gebied waar kinderen dankzij het internaat toch naar school kunnen (ze zijn soms 2 dagen onderweg naar school). Het is een project dat haar zou bijblijven! De ervaring kan je hier nalezen. 

In 2003 ging Leen (19 jaar) solliciteren bij de heer (eigenaar) van de hoeve de Grote Linde en kon, dankzij de hulp van haar familie, opvolgster worden van Jerome Deketelaere en José Lootens (de vroegere boer en boerin van de Grote Linde).

Reeds eeuwen heet de boerderij ‘de Grote Linde’ naar de eeuwenoude boom die aan de ingang van de boerderij staat. De boom is een monument en meer dan 350 jaar oud: de dikste en merkwaardigste in zijn soort (zomerlinde).